Spørsmål

 

Ofte stilte spørsmål

Har du tinnitus eller kjenner noen som plages av dette, er det naturlig å ha mange spørsmål.
Selv om tinnitus oppleves veldig forskjellig, er det noen spørsmål som er mer vanlige enn andre.
Les mer


Svartjeneste

Tjenesten betjenes av ansatte ved Tinnitus poliklinikk ved Sørlandet sykehus.

Spørsmål sendes inn anonymt.
Vi har ikke tilgang til øvrig helseinformasjon om deg.
Tjenesten kan ikke erstatte en legekonsultasjon.

Besvarelser publiseres i løpet av ca. 60 virkedager. I perioder med stor pågang, kan det dessverre ta lengre tid.

Ved innsendelse av spørsmål vil du få oppgitt et referansenummer.
Du finner svaret ditt enkelt ved å søke på dette nummeret. 

(Svar fra før 01.01.19 med lenker til Læringsportalen har utdatert adresse -
"laeringsportalen" i starten av adressen skal nå byttes ut med "kurs".)

Ja, jeg vil stille spørsmål

 

Les tidligere besvarte spørsmål

 • Plager etter ryggoperasjon (Spinal Stenose)
  3571

  Spørsmål: Hei! Etter en ryggoperasjon for spinal stenose har jeg fått flere bivirkninger, mistet hørsel, mye på høyre øre og noe på venstre, har skikkelig vondt I nakken og hodet, blir svimmel når jeg går. I tillegg til dette ble jeg helt lam I setemuskel og I endetarm. kan alle disse tingene ha en sammenheng?

  Svar: Etterplager etter spinalstenoseoperasjon er ikke uvanlig, men det er lite trolig at selve operasjonen kan ha påvirket hørselen din. Nå skriver du ikke noe om din tinnitus, men nakkeplager forekommer både hos en del tinnitusrammede, og kan også komme av spinal stenose høyt oppe i ryggraden. Et eventuelt hørselstap, i tillegg til stress og angst, kan være med på å forverre tinnitus. Balanseorganet og hørselsorganet er tilknyttet hverandre, og det er ikke uvanlig å oppleve svimmelhet, tinnitus og hørselstap samtidig. Ta kontakt med din primærlege og be om en hørsels- tinnitus- og svimmehetsutredning, og ta opp de andre plagene ved kontroll etter operasjonen. Lykke til!

 • Når fastlegen ikke tar tinnitus seriøst
  3546

  Spørsmål: Hei, Jeg er en mann i 40 årene som har slitt med hodepine i over 10 år og for godt over ett år siden fikk jeg en intens pipelyd inne i hode, som for meg er veldig høyfrekvent. Tenkte jo at det skulle gå over, men det har bare blitt verre og verre og nå har jeg det mer eller mindre hele tiden, mer eller mindre hver dag. Har vært hos min fastlege ( som jeg for øvrig ikke har vært hos tidligere, siden jeg flyttet) men denne gangen måtte jeg be om en time raskt, for jeg holdt på å kollapse og gå i svart. Fastlegen tok det knusende med ro og rådet meg til å gå hjem og skrive på en lapp hva jeg følte var galt og ta med til neste time. Hun leste det som stod på lappen og konkluderte med at alt blir nok bedre om du bare gir det litt tid og ting får godt seg til. Hadde aldri følt meg så dum, som når jeg gikk ut fra legekontoret og tenkte dette var bortkastet tid og penger. Ettersom jeg drivet egen næring har jeg ikke klart så mye kundekontakt og gjør dette til et minimum etter at pipelyden kom i tillegg og sammen hodepinen. Dette har betydd ett år uten inntekt. Jeg har så store plager at jeg har vurdert å avslutte alt og innser at jeg trenger rask hjelp videre. Hvor skal jeg henvende meg med min pipelyd. Fastlegen var ikke interessert...

  Svar: Dersom du ikke føler deg komfortabel med den fastlegen du har fått tildelt etter flyttingen, kan du bytte fastlege - men du må huske at for at fastlegen skal kunne hjelpe deg, må hen først og fremst ha tilgjengelig din tidligere journal - å overføre denne fra tidligere fastlege er svært viktig. Der vil det stå hvilke tiltak som er tatt for å eventuelt finne grunnen til dine plager. Du må selv henvende deg til din tidligere fastlege for å få overført journalen til den nye legen, og dette kan medføre et gebyr. Når du så kontakter din nye fastlege, kan du be om å få en time for å oppsummere dine tidligere plager og oppdatere dette. Husk at hvis du har tinnitus, er det best om legen kan få en oversikt over hvilke konkrete følgeplager du har. Se gjerne vår Akuttveiledning ( https://www.tinnitus.no/side/20-akuttveiledning.html ). Bruk også gjerne vår Kunnskapsbank for å lage en oversikt over hvilke tilleggsplager du har ( https://www.tinnitus.no/side/29-tilleggsplager.html ) og i hvilken grad dette hindrer deg i å utføre dine daglige gjøremål. Det er vanskelig for fastlegen å vite hvor seriøse plagene dine er dersom hen ikke får utfyllende informasjon. Møter du forberedt til timen til fastlegen, vil du ofte få et større utbytte av avtalen din: Tren på å forklare hvordan du har det, skriv ned hva du lurer på og les om tinnitus for å kunne stille riktige spørsmål. Be eventuelt om å bli henvist til spesialisthelsetjenesten for videre utredning. Lykke til!

 • Skurring i øret
  3524

  Spørsmål: Jeg har hatt tinnitus i ca åtte år nå (må innrømme at det er selvforskyldt da jeg alltid har likt å høre på musikk med ganske høyt volum) men nå rett før helgen (23 august) begynte jeg også å merke at lyder jeg hørte rundt meg, fikk en slags skurrende undertone også og dette har jeg aldri opplevd så lenge jeg har hatt tinnitus. Når jeg hører på musikk nå, høres det ut som dårlige opptak selv om jeg hører på CD-plater eller materiale på Spotify og YouTube som i utgangspunktet opplyser om at det man hører på har veldig bra lydkvalitet. Spesielt høres låter med piano ut som om pianoet er forferdelig ustemt selv om den nøyaktig samme sangen og innspillingen jeg har hørt før hørtes perfekt ut men nå i det siste er det denne skurringen som får både folks stemmer rundt meg og musikk til å høres ut som skurring, selv om jeg kan høre de tydelig. Kan noe gjøres for å bli kvitt skurringen?

  Svar: Skurring i øret/hørselen kan ha flere årsaker - det enkleste er nok å sjekke om det kan ligge væske i øregangene, eller om det er andre tilstander som kan påvirke lydoverføringen. Uansett hva som er årsaken til skurringene, bør du få sjekket ørene og eventuelt hørselen hos lege, øre-, nese-, halslege dersom det vedvarer. En ØNHklinikk vil kunne foreta tester som kan avgjøre om dette er en mekanisk påvirkning av hørselen, eller om det er en skade som ligger lenger inn i hørselssystemet, og gi behandling eller råd for dette. Lykke til!

 • Nakke, kjeve og tinnitus
  3517

  Spørsmål: Jeg har hatt tinnitus i ca 8-9 år, uvisst hvorfor. Jeg har nedsatt hørsel og bruker høreapparat med tinnitusmasker. Jeg har en nakke som ikke er helt god og en liten skjevhet i ryggsøylen, men ikke plaget pga det, men man kan se det hvis man ser etter. Jeg merker at tinnitusen blir sterkere hvis jeg skyver frem kjeven og har begynt å tenke på om det kan være en sammenheng mellom nakke, kjeve og tinnitus. For noen år siden hadde jeg mye problemer med låsninger i nakke og rygg og var mange ganger hos kiropraktor. Dette er mye bedre nå, antakelig pga trening og mye gåing, men tinnitusen er like sterk og konstant.

  Svar: Vi erfarer at nakke- og kjeveproblematikk er nært knyttet til tinnitus og at mange opplever at de kan påvirke tinnitus på forskjellige måter ved for eksempel å endre kjevestilling eller trykke på punkter rundt kjeveleddet. Det kan være nyttig å trene avspenning for å lette noen av disse plagene. Avspenningstrening kan du få hjelp til å lære via vårt e-læringskurs her på tinnitus.no . Dersom du mistenker at det kan være noe mer enn bare spenninger i nakke og kjeve som er problemet, bør du ta dette opp med fastlegen din for eventuell henvisning videre, eller snakke med din kiropraktor. Alternativt kan det være behov for en justering av høreapparater/tinnitusmasker. Lykke til!

 • Tinnitus etter øreinfeksjon
  3515

  Spørsmål: Hei, Jeg plages av øresus på venstre øre. Suset er periodevis synkronisert med pulsslagene. Problemet startet for ca. et år siden, i august 2018, da jeg var på reise til England og Holland og fikk en kraftig luftveisinfeksjon med ekstremt kraftig hoste. Infeksjonen varte lenge og spredde seg med smerter til det høyre øret som gikk over av seg selv etter et par uker. Ved juletider fikk jeg imidlertid betennelse med smerter og øresus i det venstre øret. Smertene gikk over etter et par uker, men øresus og en følelse av ubehag i venstre øre vedvarte. En morgen ved påsketider våknet jeg opp og var svært svimmel. Svimmelheten var ille et par uker og ble så bedre. Jeg er fortsatt svimmel, men i liten grad. Jeg har stadig øresus i varierende styrke, noen ganger synkronisert med pulsslagene. Jeg tror at infeksjonen i august 2018 var starten på det som utviklet seg til det problemet jeg har nå. Spørsmålet er hva kan dette være og er det noe å gjøre med det?

  Svar: I forbindelse med infeksjoner i øret, blir hørselen gjerne nedsatt midlertidig. I den forbindelse blir en eventuell tinnitus mer hørbar, og dersom man fokuserer på denne, kan den oppleves som vedvarende også etter at øret blir bedre. Kombinert med for eksempel en begynnende aldersrelatert hørselsnedsettelse, kan den også vedvare. Anbefalingen fra oss er å be fastlegen din om å få sjekket hørselen, og eventuelt svimmelheten (fordi balanseorganet og hørselsorganet henger sammen), og dersom det forekommer et hørselstap, i første omgang få behandling for dette, da øresus i mange tilfeller oppleves som mindre plagsom når man får kompensert for et eventuelt hørselstap.

 • Tinnitus og kjeveleddsdysfunkjson
  3493

  Spørsmål: Er tinnitus knytt til kjeveleddsdysfunksjon (TMD)? Eg har dette og har konstant litt lyd på øyret på den berørte sida. Elles har eg berre tinnitus når eg har opphaldet meg i høg lyd.

  Svar: Ja, tinnitus kan knyttes til forskjellig kjeveleddsproblematikk, og behandling av dette kan ha positiv effekt på tinnitus. Se svar på spørsmål med ID 3503 for mer informasjon. Dersom du hyppig får tinnitus etter å ha oppholdt deg i situasjoner med vedvarende kraftig lyd, bør du også vurdere bruk av støydempende ørepropper i disse situasjonene.

 • Transkribering av tekst for tale
  3459

  Spørsmål: Hei. Jeg har transkribert intervju med ørepropper (slike som slipper inn lyd/iPhone). Jeg har sittet med dette flere timer om dagen (4-5 timer på dagtid og 4-5 timer på kvelden). Det er jo ikke konstant lyd i øret, men lyd som er på og av med spoling og spilling. Angående lydnivået så har det vært slik at jeg kan høre det godt, men kanskje litt høyt. Men ikke sånn veldig. Har vært litt påpasselig. Men ble til slutt slik da at fikk piping under ene øret. Spørsmålet mitt er egentlig hva som anbefales videre. Jeg har flere intervju jeg må transkribere. Har kjøpt øreklokker som stenger ute støy. Hvor lenge kan jeg transkribere i gangen før jeg tar pause, og hvor lenge bør pausen vare? Bør jeg vente i tre mnd før jeg transkriberer resten?

  Svar: Det er mange yrkesgrupper som jobber med denne typen transkribering, og dette er ikke forbundet med utvikling av tinnitus - men tinnitus kan ha flere årsaker, deriblant forskjellige former for stress. Så lenge lyden ut fra øreproppene ikke kontinuerlig overgår 80 dB er det ingen fare for skade på hørselen. Arbeidstid og pauser (for eksempel når du blir sliten) regulerer du selv, eventuelt i samarbeid med arbeidsgiver. Dersom du mistenker hørselsskade, bør du uansett ta kontakt med primærlege eller bedriftshelsetjenesten.

 • Kan tinnitus gå over?
  3490

  Spørsmål: Kan tinnitus gå over?

  Svar: Tinnitus etter kraftig lydpåvirkning går i de aller fleste tilfeller over etter en kortere periode, men det er et tegn på at øret har blitt utsatt for for høy lyd, og at du i fremtiden bør beskytte øret mot høye lyder. Dette er fordi hørselen kan bli skadet og tinnitus dermed kan vedvare. Tinnitus som varer opp til 3 måneder kalles akutt tinnitus. Ved vedvarende tinnitus, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din. Lykke til!

 • Tinnitus og kjeveleddsplager
  3503

  Spørsmål: Eg har hatt tinnitus tidlegare i samband med at eg har vore utsett for høg lyd, men denne har alltid gått bort etter ei tid. No har eg imidlertid fått ein lyd som eg ikkje trur går bort, eg har fått TMD (temporomandibulær dysfunksjon) i venstre kjeveledd og ei konstant during i venstre øyre. Denne du ringa er ganske høgfrekvent, og eg legg mest merke til den om natta når eg skal sove. Er det nokon sjanse for at dette kan gå over av seg sjølv? Eg har vore i behandling hos audiopedagog, men ho seier at eg berre må oversjå det, men det er vanskeleg.

  Svar: Hos et lite mindretall av pasienter med tinnitus har dette en spesifikk organisk årsak, som i noen tilfeller kan behandles kirurgisk og/eller medisinsk. Dette gjelder eksempelvis kjeveleddsproblemer, tinnitus på grunn av forhold i blodårer, klikkende lyder pga. muskelsammentrekninger eller svulster ved skallebasis. Det finnes flere rapporter om vellykket behandling av tinnitus samtidig med at man har blitt behandlet for kjeveleddsproblemer. Symptomer ved kjeveleddssyndrom er blant annet  smerte, kjevelås, overfølsomhet for lyd og tinnitus. En undersøkelse av øre- nese- halsspesialist vil kunne avdekke og eventuelt utelukke dette.

 • Tinnitus om natten
  3423

  Spørsmål: Jeg er ikke særlig påvirket av tinnitus, opplever det når det er svært stille eller når jeg har hatt mye støy rundt meg. Men, på nattestid er det helt ekstremt. Jeg kan våkne av en så intens piping i ørene at det er på grensen til smertefullt. Dette er en hyling som starter "langt borte" før den øker såpass intensitet at jeg er redd for at noe ryker inne i ørene mine. Denne hylingen forsvinner når jeg rører på hodet/kroppen min og forsvinner som regel helt når jeg står opp. For å kunne bli kvitt denne hylingen er jeg nødt til å stå opp av sengen og være våken en liten periode før jeg kan forsøke å sove igjen. Er det noe forklaring på det? Er dette noe som kan oppstå i forbindelse med tinnitus? Har ikke vært hos fastlegen med dette.

  Svar: Tinnitus er spontan aktivitet i nervene mellom øret og hjernen, som i hørselssenteret i hjernen blir tolket som lyd. Tinnitus blir i de fleste tilfeller svært hørbar når det er stille rundt oss, og om natten er det få konkurrerende lyder som kan ta fokus bort fra tinnitus. Når du rører på deg, eller står opp, vil det både oppstå lyder i omgivelsene rundt deg, og du starter kanskje selv med aktiviteter som får fokuset bort fra tinnitus. Det kan være en hjelp å for eksempel ha på bakgrunnslyd (musikk, radio, lydgenerator med naturlyder el.l.) på soverommet når dette problemet oppstår, eller også å ta kontakt med fastlegen for en utredning av hørselen din for å se om nedsatt hørsel kan være en medvirkende årsak til problemet.