Spørsmål

 

Ofte stilte spørsmål

Har du tinnitus eller kjenner noen som plages av dette, er det naturlig å ha mange spørsmål.
Selv om tinnitus oppleves veldig forskjellig, er det noen spørsmål som er mer vanlige enn andre.
Les mer


Svartjeneste

Tjenesten betjenes av ansatte ved Tinnitus poliklinikk ved Sørlandet sykehus.

Spørsmål sendes inn anonymt.
Vi har ikke tilgang til øvrig helseinformasjon om deg.
Tjenesten kan ikke erstatte en legekonsultasjon.

Besvarelser publiseres i løpet av ca. 60 virkedager. I perioder med stor pågang, kan det dessverre ta lengre tid.

Vi gjør oppmerksom på at linker og referanser til våre e-læringskurs i spørsmål fra før 01.01.20 desverre ikke lenger fungerer.

Ved innsendelse av spørsmål vil du få oppgitt et referansenummer.
Du finner svaret ditt enkelt ved å søke på dette nummeret. 

Ja, jeg vil stille spørsmål

 

Les tidligere besvarte spørsmål

  • Støy og tinnitus, tinnitusbehandling
    4083

    Spørsmål: Hei, Jeg er mer og mer plaget av tinitus. Har hatt det i ca 12 år men det er kun det siste året at det har vært ordentlig plagsomt. Jeg mener det kommer av høy musikk og støy. Jeg arbeider i barnehage og ofte etter dager etter høy lyd på jobb merker jeg forverring av tinitus på kvelden. Hører høy piping, verst på høyre øret. Opplever noe nedsatt hørsel. Nå tar jeg tinitus superseriøst og er forsiktig med høye lyder i hverdagen. Har ikke snakket med legen enda. Jeg lurer på, finnes det noe annen behandling enn mestringskurs? Kan tinitus bli bedre hvis jeg er forsiktig med støy? På forhånd takk for svar!

    Svar: Du nevner mestringskurs som eneste behandling, men det vi anbefaler er ikke bare et kurs, men også en utredning som kan gi svar på hva tinnitus skyldes. Behandlingen av tinnitus vil variere til en viss grad med tanke på opprinnelse, plagethet, og om man har andre tilleggsplager. En del av behandlingen av tinnitus er nettopp selve utredningen - det å tilegne seg kunnskap om lyden; hva den er, hvordan og hvorfor den oppstår og hvilke situasjoner som kan bedre eller forverre lyden. I tillegg kan det være aktuelt med en tinnitusmasker eller en kombimasker dersom du har nedsatt hørsel (altså en kombinasjon av høreapparat og tinnitusmasker). Å være forsiktig med støy er noe vi anbefaler *uansett* om du har (plagsom) tinnitus eller ikke, både fordi høy lyd kan øke sjansen for en støyskade, men også fordi stillheten som ofte kommer etter et kraftig lydsignal (for eksempel høy musikk), vil få tinnitus til å oppleves høyere. Dette er i de aller fleste tilfeller forbigående, men med økt plagethet ("sterkere" tinnitus) kommer ofte også økte bekymringer, stress, og økt fokus på tinnitus, og dermed kan tinnitus oppleves som enda mer plagsom, i en ond sirkel. Tinnitusbehandling - utredning, mestringskurs og eventuelle hjelpemidler - lærer deg hvordan du selv kan bryte denne onde sirkelen og få kontroll på din tinnitus. Anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din og be om å henvises for utredning av hørsel og tinnitus, så har du i hvert fall startet på veien mot en bedre hverdag. Lykke til!

  • Økt tinnitus etter MR
    3852

    Spørsmål: I går var jeg til MR undersøkelse av kjeveledd og hode. Formålet med undersøkelsen var å se om det er noe galt med kjeveledd/ mellomøret fordi jeg er plaget av tinnitus. Jeg lå en time inne i maskinen, og jeg hadde ørepropper og hørselsvern på. Mitt spørsmål er om MR undersøkelser kan øke tinnitus særlig når det er langvarige undersøkelser. Jeg syns lyden var veldig høy og plagsom. For ordens skyld vil jeg nevne at jeg var til øre, nese, hals- lege for en uke siden og då ble hørselen målt til å være normal.

    Svar: De aller fleste synes lyden fra MRmaskiner er kraftig og irriterende selv om de har hørselsvern på, så dette er ikke unormalt. Det er heller ikke uvanlig å oppleve økt tinnitus etter å ha vært utsatt for kraftig og/eller langvarig lyd/støy. Dette er forbigående. Lykke til med videre tinnitusutredning og -behandling!

  • Økte bekymringer for fremtiden
    3834

    Spørsmål: Hei. Har et spørsmål ang. tinnitus og hørselstap. Jeg ble utsatt for en kraftig smell på jobben for 6 år siden. Jeg hadde hørselsvernet på, men bare det ene øret var tilldekket. Hørte etter en par dager at det pep litt i det venstre øret å var litt ubehagelig. Det piper litt enda i øret når jeg er i et stille rom, men det er aldri noe problem i seg selv. I perioder er det helt borte også. Har ikke nedsatt hørsel på det øret heller så jeg har heletiden tenkt at jeg kom greit ut av det som skjedde. Men i det siste så har jeg begynt å bekymre meg for om dette kan bli værre med årene. Jeg har hørt å lest om folk som har fått forverret øresus å nedsatt hørsel etter flere år. Disse bekymringene om at det en dag kan bli værre eller føre til nedsatt hørsel er alt jeg kan tenke på om dagen. Disse tankene opptar store deler av dagene mine og jeg klarer ikke å glede meg over noe for tiden. Hvor stor er sjansen for at dette kommer til å skje? Bekymrer jeg meg uten grunn?

    Svar: Foreløpig kan du ta det med ro. Å høre tinnitus når det er helt stille rundt oss, er noe svært mange opplever uten at de føler seg plaget. Det er ingenting som tilsier at tinnitus vil forverres over tid, men bekymringene du har kan være med på å øke sensitiviteten for tinnitus, slik at tinnitus oppleves som forverret. Bruk gjerne e-læringskursene her på tinnitus.no for å gi deg bedre kunnskap om tinnitus, og lære teknikker som kan gjøre tinnitus lettere å leve med. Lykke til!

  • Jobbmuligheter med tinnitus
    3836

    Spørsmål: Hei! Jeg opplever kraftig tinnitus. Jeg har en drøm om å søke meg inn i brannvesenet en dag, vil tinnitus sette en stopper for dette?

    Svar: Hei! Tinnitus i seg selv er ingen hindring for å jobbe i brannvesenet, men du må selv vurdere om denne jobben er noe for deg, med tanke på at dette er en jobb som stiller høye krav til fysisk og psykisk helse, og du må kunne beholde roen i stressende og farlige situasjoner. Hvis du er i tvil er det lurt å få undersøkt hva som er underliggende årsak til din tinnitus og behandle dette. Lykke til!

  • Pulserende tinnitus
    3823

    Spørsmål: Hei! Jeg har problemer med pulserende(virvellyd) og vibrerende lyd (føler during) i det venstre øret mitt. Det er tider på dagen den er mer intens. Kan stoppe lyden helt ved å klemme ulike steder på halsen. Lyden kan også stoppes ved at jeg holder pusten og lager et trykk. Ved å delvis utligne trykk, med beholde dott i øret, forsvinner lyden så lenge dotten opprettholdes. Har vært hos Ønh-lege, og på MR uten funn. Det ble utført webers test, hvor lyden kom til det friske øret. Legen sa jeg kom til å glemme lyden, og hadde ikke videre forslag. Men det er ikke lett å glemme en lyd du kjenner vibrerer inne i øret. Jeg spurte om det kunne være tensor tympani syndrom, men legen sa at dette er for sjeldent. Lyden startet forresten gradvis etter en stressende og psykisk påkjennende periode. Hvordan burde jeg gå frem videre? Er det mulig å fjerne en sånn lyd? Evt. Lære noen teknikker? På forhånd tusen takk for svar :) Mvh en som i utgangspunktet ikke er glad i lyder.

    Svar: Svar på hva som kan være årsak til din tinnitus kan hjelpe deg med tinnitusmestring og en eventuell annen behandling. Du skriver ikke om du har vært igjennom noen annen utredning enn besøk hos ØNH-lege og MR. Vi vil råde deg til å be fastlegen din om en henvisning spesifikt til en klinikk som utreder og behandler tinnitus. Informasjon om hvilke klinikker som er aktuelle finner du på https://helsenorge.no/velg-behandlingssted hvis du søker på "Øresus (tinnitus)". Vi kan ikke svare på om lyden kan "fjernes" eller gi råd uten å vite mer om din situasjon, men teknikker for å mestre tinnitus får du mer informasjon om ved å gjennomføre våre e-læringskurs. Disse finner du under tema "E-læring" i toppmenyen her på tinnitus.no. Lykke til og god bedring!

  • Brannalarm på jobb
    3804

    Spørsmål: For noen dager siden var jeg utsatt for impulsstøy på jobb, en brannalarm begynte å pipe. For å komme meg ut måtte jeg forbi denne alarmen og trykke på døråpnere under den. Dermed var jeg eksponert for lyden ganske nær i noen sekunder. Nå har jeg mye høyere tinnitus enn vanlig, men jeg føler ikke at jeg hører dårligere. Min audiopedagog mener at det er fokuset på ørene og hørselen som gjør det. Jeg lurer likevel på om jeg kan ha fått en hørselsskade. Jeg var vel eksponert for alarmen i ca. 10 sekunder.

    Svar: Det korte svaret er at nei, i de aller fleste tilfeller vil du ikke få varig nedsatt hørsel av denne typen lydpåvirkning. --- Det litt lengre svaret krever litt mer kunnskap: For å unngå misforståelser: Impulsstøy er meget sterk og kortvarig støy som eksplosjoner, slag (for eksempel fra en hammer), skudd fra gevær, spikerpistol og lignende. En brannalarm er mer langvarig, den er relativt forutsigbar, samtidig som at man ikke oppholder seg nære lenge nok til at det skader hørselen varig. Når vi utsettes for høye lyder kan det lamme hårcellene i det indre øret. Dersom denne støyen varer lenger enn impulsstøy, vil en muskel i mellomøret trekke seg sammen og stive av trommehinnen(e) slik at øret beskyttes noe. Likevel kan det, dersom lyden er kraftig og langvarig nok, påvirke hårcellene i det indre øret ved å lamme dem midlertidig, noe som ofte fører til at hørselsnerven fyrer litt ekstra,og fører til økt tinnitus, og hørselen kan blir midlertidig nedsatt. Dersom du har fått en varig hørselsnedsettelse (eller vansker med å oppfatte tale i støy), er dette noe du ikke vil merke før det har gått lenger tid. Å ha et konstant fokus på ørene fordi man har øresus, vil ofte gjøre at man føler at tinnitus ytterligere forverres; følsomheten for tinnitusen øker. Dette er forbigående. Du kan med andre ord ta det med ro - tinnitus vil sannsynligvis bli mindre plagsom i løpet av noen dager eller uker. Lykke til!

  • Akutt tinnitus
    3752

    Spørsmål: Jeg har hatt tinnitus i 5 uker og holder på å bli sprø. Det ble verre etter at jeg var hos kiropraktor. Hvor lenge bør jeg ha dette før jeg oppsøker privat praktiserende lege? Det er så vondt at jeg blir påvirket i hverdagen.

    Svar: Ta kontakt med din fastlege og be om henvisning videre til en ØNH-lege. Du kan ha også god nytte av å lese vår Akuttveiledning, som du finner link til i menyen øverst på denne siden.

  • Tinnitus etter bruk av formstøpt ørepropp
    3725

    Spørsmål: For 14 dager sidan var eg i kyrkja, og der er der ofte høg lyd frå kyrkjeorgelet. Eg tok då på meg mine formstøypte øyreproppar, men fekk ikkje proppa i venstre øyre til å sitte. Eg pressa den litt inn og vrei litt fram og tilbake, men gav til slutt opp. Etter dette har eg hatt høgare tinnitus på dette øyret/konstant lyd. Eg har vore i kontakt med audiograf og audiopedagog som meiner at eg ikkje kan ha skadd noko. Men eg vil understreke at eg har kjeveleddsdysfunksjon på denne sida og av og til vondt opp mot øyret. Er dette noko som kan gå over, eller er det mest sannsynleg permanent? Eg vil understreke at eg har brukt desse proppane før utan problem

    Svar: Det første du bør få sjekket, er om du kan ha en vokspropp i dette øret som har blitt dyttet lengre inn av proppen, og eventuelt få fjernet denne. Dette kan fastlegen din gjøre. Du bør også sjekke at du har satt dem inn i riktig øre, og vurdere om de formstøpte proppene er blitt for små. (Øregangen endrer seg over tid, slik at formstøpte ørepropper kan bli for små eller for store.) Utover dette er det nok ikke proppen i seg selv som er grunnen til at øresus er forverret. Om din økte opplevelse av tinnitus er forbigående eller permanent er ikke mulig å svare på via en nettløsning, men hvis plagene vedvarer (i >3 mnd), anbefaler vi at du tar kontakt med din tinnitusbehandler, eller fastlege, for å gjøre en vurdering, og eventuelt få ytterligere rådgiving i bruk av støydempende ørepropper.

  • Tinnitus ved influensa/forkjølelse
    3727

    Spørsmål: Jeg har nå i en uke vært rammet av tinnitus etter en influensa type a. Det er en konstant pipelyd på det høyre øret, som plager meg veldig. Spesielt når jeg skal sove eller slappe av. Lyden er der konstant hele døgnet. Vil dette gå over av seg selv, eller trenger jeg behandling for dette?

    Svar: I forbindelse med influensa og/eller forkjølelse, kan man få ansamling av væske i mellomøret, som gjør at hørselen midlertidig svekkes. Dette kan gjøre at tinnitus blir hørbar. Dette er heldigvis en forbigående plage, som du ikke trenger å søke behandling for. God bedring!

  • Støybehandling i bil/hodeltelefoner vs høreapparater
    3656

    Spørsmål: I biler bl.a. nyttes lydutsending på anlegget for å motvirke trafikkstøy i kupéen. Dette gjøres også i høretelefoner. Er det noe som på samme vis er utprøvd i sammenheng med høreapparat?

    Svar: Ja og nei - motyd som i støydempende headset eller i bil brukes ikke til demping av omgivelsesstøy i høreapparatene -- men det brukes i det som kalles feedbackkansellering, altså for å hindre at apparatene begynner å pipe. For støybehandling vil en eventuell motlyd av noe som er såpass bredspektret som omgivelsesstøy komme i konflikt med forsterkningen av signalet (altså det vi ønsker å få forsterket, for eksempel tale eller musikk) fordi støyen som regel har mange fellestrekk med signalet - feedbackkansellering er mer spesifikt på smale frekvensbånd. Støybehandling i høreapparater foregår stort sett i et styrkeområde der brukerens hørsel ikke strekker til for å høre støyen naturlig, og den kan dermed skilles fra signalet og dempes. Med høreapparater vil man derfor fremdeles høre støy som man kan høre uten apparatene, spesielt hvis man har det som kalles en åpen løsning, der proppen i øret er mer eller mindre åpen, eller støyen er så høy at den ville kunne høres også uten apparater. Med en åpen løsning, vil støy som ligger i et hørbart område bli forstyrrende selv med høreapparater. Grunnen til at motlyd kan brukes i for eksempel hodetelefoner er at signalet og støyen kommer fra forskjellige kilder - støyen fra mikrofoner på utsiden av headset'et, og signalet kommer via andre, spesifikke (digitale) kilder.