Helene

Helene fortellerJeg elsker å gå på konserter og det var nettopp etter en konsert at jeg plutselig fikk tinnitus. 

Jeg har alltid vært opptatt av musikk og da jeg opplevde tinnitus ble jeg så redd for at øresusen skulle gjør at jeg ikke kunne følge drømmen om å ta en lengre utdannelse innen musikk. Tinnitus forsvant etter ca. 1 uke og jeg ble så lettet! Jeg spiller i korps og hadde akkurat startet et band med noen gode venner da dette skjedde. Så for å beskytte meg selv begynte jeg å bruke hørselsvern på øvingene. 

En tid etter dette, skulle vi øve til en viktig konsert og spilte i flere timer. Plutselig fikk jeg tinnitus igjen. I starten tenkte jeg at det ville gå bort, men så gikk det flere uker uten at det skjedde. Da ble jeg skikkelig redd og bekymret. Pappa hadde lest mye om musikere som får tinnitus og ødelagt karrieren, og da jeg fortalte de at jeg ikke hadde blitt kvitt tinnitus igjen ble foreldrene mine også bekymret. Jeg begynte å bruke hørselvern mer og mer, og etter hvert brukte jeg hørselvern i ørene stort sett hele tiden. Hvis jeg var et sted med mye lyd, gikk jeg helst vekk. Det ble ganske vanskelig for meg å være sammen med venner og gjøre ting som vi er vant til å gjøre sammen. 

Selv om jeg var veldig forsiktig med lyd, ble jeg ikke kvitt tinnitus. Jeg fikk det heller bare dårligere og dårligere. Sammen med foreldrene mine bestemte jeg meg for å gå til lege for å be om råd og jeg ble henvist til ØNH-avdelingen ved nærmeste sykehus. 

Der var jeg hos lege som ikke kunne se noe skade på trommehinnen min, men hørselstestene viste at jeg hadde fått en liten støyskade og at jeg er overfølsom for lyd. Vi var lenge til veiledning og fikk svar på mye av det vi lurte på. Vi ble enige om at jeg skulle bruke øreproppene mine når jeg var på øving med bandet og korpset – og hvis jeg var i veldig høy støy. Til vanlig skulle jeg ikke lengre bruke proppene og jeg skulle heller høre på musikk og leve livet som før jeg fikk tinnitus. 
Den første uka øvde jeg bare hjemme. Jeg øvde på å høre musikk på vanlig styrke, slik som mamma og pappa kunne tenke seg å ha det. En annen øvelse kunne være å tømme oppvaskmaskina. Litt etter litt har jeg turt å bruke øreproppene kun slik vi avtalte på sykehuset. 

Da jeg kom på kontrolltime på sykehuset 3 mnd. etter, viste testene at jeg kunne høre mer høy lyd. Dessuten tenker jeg mindre på tinnitus nå, og til og med vennene mine har sagt at de kan se på meg at jeg er mer som før. Så hørselsvern er viktig, men blir det brukt for mye kan det virke helt motsatt.

endret 08.02.2022 12:18  |  Print versjon