Anne

Anne fortellerAnne ble henvist til Tinnitus poliklinikk fra fastlegen sin, og vi snakker med henne mens hun er i behandling for tinnitus og hyperacusis ved klinikken. Hun er 46 år, er gift og har to barn. Hun har en krevende jobb, og i perioder må hun jobbe ekstra mye for å være ajour med arbeidsoppgavene sine. 

Selv sier hun at hun alltid har hatt lav tålegrense for lyder.  Hun blir irritabel og sliten, og synes det er vanskelig å lese eller jobbe med oppgaver som krever konsentrasjon når det er lyd i bakgrunnen. Ungene lager mye lyd, og i perioder har hun ikke orket at de har hatt venner på besøk fordi det har blitt for mye støy. På jobb er det ofte møter og kursvirksomhet. Gjerne også bakgrunnsstøy. Hun misforstår ofte det som blir sagt, og må konsentrere seg ekstra for å oppfatte riktig. 

Nylig ble Anne utsatt for en bilulykke. Hun fikk ingen alvorlige skader, men hun ble behandlet for en kraftig hjernerystelse. Ikke lenge etter bilulykken fikk hun plutselig tinnitus i begge ørene. Hun hadde aldri vært plaget med tinnitus før og hun regnet med at lydene ville forsvinne av seg selv, men et halvt år etter bilulykken hadde tinnitus økt i styrke og hun var blitt mer plaget av overfølsomhet for lyd. I tillegg hadde hun hodepine. Hun har vært mye sykemeldt etter bilulykken, og hun klarer i mindre grad enn før å jobbe så mye som arbeidssituasjonen hennes krever. 

Etter å ha vært igjennom en rekke undersøkelser ble det bestemt at hun skulle starte med behandling av overfølsomheten for lyd. Hun fikk tilpasset høreapparat som sender lyd til ørene, som skulle brukes hver eneste dag og så store deler av dagen som mulig. 

«Jeg har over tid blitt redd for at lyd skal skade hørselen og sørger for å ha det stille som mulig rundt meg, og det var tøft å tørre å snu dette.» 

I starten ble hun sliten, og hodepinen var kraftig i perioder. Hun hadde lyst til å legge vekk begge lydgeneratorene og gi opp hele behandlingen. Det ble nødvendig med tett oppfølging og gradvis tilvenning. Familien måtte involveres og en rekke praktiske oppgaver med hus og barn måtte løses på en ny måte. På jobb ble det også nødvendig med tilrettelegging og hun måtte informere kollegaer. 

Nå har Anne brukt lydgeneratorene fra morgen til kveld i snart i 5 mnd. Hun har vært til kontroll på sykehuset og testene vise at ubehagsterskel for lyd allerede nærmest er normalisert. «Jeg merker at jeg tåler mer lyd enn før: Kan ta servise ut av oppvaskmaskinen uten å føle særlig ubehag, og det er ikke stress at ungene leker og støyer. Og viktigst av alt – tinnitus får mindre fokus.»

Hun omgir seg med mer lyd nå, og dermed blir tinnitus mindre hørbar. Når det er helt stille rundt henne eller når hun skal konsentrere seg om arbeidsoppgaver, merker hun tinnitus. Da setter hun på litt musikk eller en radio. I perioder hvor hun har det travelt og er sliten, kan hun fremdeles bli overveldet av lyder, men føler ikke samme behov for å skjerme seg, og hun konkluderer med at ting nå endelig går rette veien for henne.

endret 08.02.2022 12:18  |  Print versjon