Anders

Anders fortellerDet er 2 år siden: Jeg hadde vært på en vanvittig bra konsert kvelden før. Hadde hørt den vanlige konsertpipinga i ørene på vei hjem, men var ikke noe stresset av det for det pleide å være borte dagen etter ... men morgenen etter våknet jeg med en kaskade av lyder i ørene. Lydene ble med meg hele søndagen og det var ganske fortvila.

Mandagen kom og jeg gikk på jobb. Jeg jobbet som tømrer på hektiske byggeprosjekter og gikk med hørselsvern stort sett hele arbeidsdagen. Dette fungerte dårlig sammen med mine ører – tinnitus ble bare enda mer forsterket. Derfor ba jeg om tid hos bedriftslegen. Ved undersøkelse der, ble det avdekket at det hadde skjedd noe med hørselen min og jeg ble henvist til ØNH- lege som kunne bekrefte at jeg hadde fått en støyskade - og som oppfordret meg til å ta bedre vare på ørene mine. Lettere sagt enn gjort.

På den tiden var vi alle i kompisgjengen barnløse og bekymringsfrie, og på fritiden hjalp jeg ofte kompiser med diverse prosjekter. I helgene var det fest og mye turer på konserter. Det var en periode av livet hvor det var mye jobb og fysisk krevende på jobb, men også masse moro! For min del ble det bråstopp. Akkurat som om noen trykket ned pauseknappen. Jeg måtte rett og slett hente meg selv opp fra kjelleren. 

På høresentralen fikk jeg endel veiledning tilbud om å prøve høreapparater, men i den prosessen ble det klart for meg at jeg "ikke helt var der". Syntes i grunn bare at høreapparatene krevde så mye fokus at tinnitus ble verre og jeg ble mer stressa, men det var greit å ha testet det ut. Den dagen jeg returnerte de lånte høreapparatene kjentes det helt ok ut. Nå vet jeg hva det er og jeg skjønner endel av mekanismene rundt hva som trigger tinnitus. For min del handler det mye om at jeg må beskytte ørene mine når jeg er på konsert og lage rom i hverdagen til å hente meg inn. Jeg kan ikke holde på døgnet rundt lengre. På jobb gikk jeg over til hørselsevern med radio. Den surrer og går på svakt nivå, og hjelper meg til å kutte ut å lytte til tinnitus. Utover det så blir jeg flinkere og flinkere til å skifte fokus når jeg blir obs på tinnitus. Enn så lenge er dette nok for meg. 

 

endret 08.02.2022 12:19  |  Print versjon